نرم افزار maxqda چیست؟
نرم افزار maxdqa
نرم افزار maxqda چیست و چه کاربردی دارد؟
سوالی است که برای پژوهشگران خیلی مطرح میشود. در این مقاله میخواهم به صورت اجمالی شما را با تحلیل کیفی و نرمافزار مکس کیو دا آشنا کنم. پس همراه ما باشید تا آخر این مقاله و هر سوالی داشتید در پاسخ به این مقاله برای ما بنویسید تا در اسرع وقت جوابگوی شما باشیم.
تجزیهوتحلیل دادههای کیفی با نرمافزارهای کامپیوتری
تجزیهوتحلیل در پژوهش کیفی یک فرآیند همزمان با جمعآوری دادههاست. بدون شک مرحلهی تجزیهوتحلیل پیچیدهترین و اسرارآمیزترین مرحلهی یک پژوهش کیفی محسوب میشود. محقق باید عمیقاً در دادهها غوطهور شود. تجزیهوتحلیل دادهها در پژوهش کیفی همزمان با شروع جمعآوری دادهها آغاز میشود. زمانی که پژوهشگر به دنبال اجرای مصاحبه یا مشاهده است. همزمان با آن موارد ثبتشده را جهت کشف سؤالات دیگر که باید پرسیده شود یا توصیف و تشریح بیشتر یافتهها مرور میکند. معمولاً این سؤالات یا موارد تشریحی در لابلای مصاحبهها و مشاهدات نفوذ کرده است. معمولاً این مرحله زمان زیادی میبرد. گاهی پژوهشگران هفتهها و ماهها برای دادههای حاصل از پژوهش خویش وقت صرف میکند.
چگونگی کنترل دادهها در پژوهش کیفی روی سهولت کاربرد و تجزیهوتحلیل آنها تأثیر بسزایی دارد. پژوهشگران از روشهای گوناگونی جهت جمعآوری دادهها استفاده میکنند. ذخیره و بازیابی این دادهها خود مسئله مهم دیگری است. پژوهشگران عقیده دارند که باید توجه زیادی به افزایش دقت دستنوشتهها شود. باید تمامی دادههای جمعآوریشده را در تمامی مراحل پژوهش کنترل کرد. این عمل نیازمند چک و تطبیق دقیق تمامی جزئیات مصاحبههای انجامشده است. برای پژوهشگران کیفی که قصد استفاده از نرمافزار رایانهای جهت تجزیهوتحلیل دادههای کیفی را دارند نگاهی به کار با اینگونه نرمافزارها جهت شناخت بهترین و کاربردیترین آنها لازم و ضروری است.
نرم افزارهای تحلیل داده های کیفی
روشهای مختلفی برای سازماندهی و مدیریت دادههای کیفی به کار گرفتهشدهاند. قبل از ظهور برنامههای کامپیوتری برای مدیریت دادههای کیفی مرتبط، روند اصلی، ایجاد فایلهای مفهومی بود. این روش شامل ایجاد یک فایل فیزیکی برای هر طبقه و سپس برش و واردکردن فایل تمامی اطلاعات مرتبط با آن طبقه بود. ایجاد فایلهای مفهومی بهطور آشکار کاری دشوار و فشرده هست. روشهای دستی سنتی سازماندهی دادههای کیفی دارای سابقه طولانی و معتبر است اما برنامههای کامپیوتری پیچیده برای مدیریت دادههای کیفی اخیر بهطور گسترده مورداستفاده قرار میگیرند این برنامهها به فایل دادههای کامل اجازه میدهند تا وارد کامپیوتر شود و هر بخشی از این مصاحبه یا صدا قابلمشاهده و گزارش شود. سپس بخشهای متناسب با کدهای خاص تحلیل، بازیابی و پرینت شود و یا اینکه روی صفحه نشان داده شود. نسل جدید برنامهها همچنین دارای ویژگیهایی میباشند که فراتر از دستهبندی و بازیابی میروند. آنها امکاناتی را برای بررسی واقعی و ترکیب دادهها پیشنهاد میکند. برنامههای کامپیوتری سختی برش و خواندن صفحه به صفحه اسناد را برطرف میکند. بعضی از پژوهشگران کیفی به مدیریت دادههای کامپیوتری روی آوردهاند. زیرا این کار زمانشان را آزاد میکند و به آنها اجازه میدهد تا بیشتر به مسائل پنداشتی مهمتر توجه کنند.
بهطور سنتی جمعآوری و تحلیل دادههای کیفی بهصورت دستی انجامشده است. محققان دادهها را روی تکههای کوچک کاغذی یا کارتهای یادداشتبرداری ثبت میکردند و سپس بهدقت آنها را کدگذاری و سازماندهی نموده و در پایان روز جمعآوری دادهها بایگانی میکردند. تحلیل کیفی مستلزم چک کردن متقابل هر قطعه از دادهها با تمام قسمتهای دیگر دادهها هست؛ بنابراین احتمال اینکه برخی دادهها در انبوهی از کاغذها گم شوند و ازنظر دور بمانند بسیار زیاد است حفظ خط سیر ارتباط بین واژههای مختلف دادهها مستلزم ثبت و ضبط بسیار دقیق و موشکافانه هست. با توجه به اهمیت حفظ ارتباط نزدیک محقق کیفی با دادهها حتی غرق شدن در آنها این روش کامپیوتری ایجاد شد استفاده از کامپیوتر موجب تحلیل سریعتر و آسانتر دادهها بدون بروز وقفه و اختلال در تماس مداوم محقق با داده میشود. با نرمافزارهای کامپیوتری میتوان کدهایی را که میشود کنار هم قرارداد جستجو نمود، بهآسانی به دادهها دسترسی داشت و امکان جستجوی گروهی نیز وجود دارد. میتوان از کامپیوتر در فعالیتهایی مانند پردازش، ذخیره و نگهداری، بازیابی، فهرست کردن و دستهبندی کردن کمک گرفت اما فعالیتهای تحلیلی باید توسط خود محقق صورت گیرد.
مزایای استفاده از نرمافزارهای کمکی جهت تجزیهوتحلیل دادهها
- توانایی باز کردن چندین سند روی صفحه رایانه بهصورت مجزا
- تسهیل مشاهده متون از طریق صفحه رایانه و امکان حذف و جایگزینی جملات، کلمات و فایلها
- شکلدهی و قالببندی فایلها
- توانایی بهکارگیری تصاویر، نمودارها و جداول جهت تشریح دادهها
- توانایی اضافه کردن دادههای تصویری یا صوتی
- توانایی جستجوی متون
- تسهیل چاپ و گرفتن تأییدیه آن
- برقراری ارتباط میان متون که به خواننده این امکان را میدهد تا بهراحتی از متنی به متن دیگر حرکت کند.
- امکان تحلیل و حاشیهنویسی منحصربهفردی را در اختیار خواننده میگذارد.
معرفی نرم افزار maxqda
نرم افزار MAXQDA چیست و چه کاربردی دارد؟
نرم افزار MAXQDA یک بستهی نرمافزاری پیشگام در جهان برای تحقیقات کیفی و mixed methods است. این نرمافزار یکی از جامعترین برنامهها در این زمینه است. این نرمافزار توسط هزاران محقق در بیش از ۱۵۰ کشور در سراسر جهان مورد استفاده قرار میگیرد.
کاربردهای نرمافزار MAXQDA:
نرم افزار MAXQDA به جمع آوری، سازماندهی، تجزیه و تحلیل، به تصویرکشیدن و انتشار دادههای شما کمک میکند. این برنامه از روششناسیهای مختلفی نظیر نظریه پایه(Grounded Theory)، مروری بر متون، تحقیقات بازاریابی اکتشافی، تحلیل محتوای کیفی، پدیده شناسی، تحقیق قوم نگاری، تحقیق تاریخی و… پشتیبانی میکند. این نرمافزار به شما اجازه میدهد تا حداکثر انعطافپذیری را برای تجزیه و تحلیل آنچه که میخواهید، داشته باشید.
قابلیت کار با دادههای مختلف:
MAXQDA به شما آزادی میدهد تا طیف وسیعی از انواع دادهها را تجزیه و تحلیل کنید. شما میتوانید اسناد، فایلهای PDF، جداول، تصاویر، فایلهای ویدئویی، توییتهای توییتر، نظرات یوتیوب، منابع جغرافیایی، اطلاعات کتابشناسی و غیره را وارد نرمافزار کنید و سریع و آسان آنها را تجزیه و تحلیل کنید.
نوآوریهای نرمافزار MAXQDA از سال ۱۹۸۹:
قابلیت کار با فایلهای مختلف:
انواع مختلف فایلها، بیشتر از آنچه شما ممکن است فکر کنید. تجزیه و تحلیل اسناد، فایلهای PDF، جداول، تصاویر، فیلمها، توییتهای توییتر، اطلاعات جغرافیایی و … .
سادهسازی کار تیمی:
ویژگیهای کار تیمی هوشمند برای کمک به همکاری شما در نسخههای مختلف نرمافزار سادهسازی شده و برای نسخههای ویندوز و مک قابلیت استفاده دارد.
انعطافپذیری روششناسی:
MAXQDA از چندین روش متدولوژیکی پشتیبانی می کند. به شما اجازه میدهد حداکثر آزادی و انعطاف پذیری را داشته باشید.
قابلیت به تصویر کشیدن منحصر به فرد:
یک تصویر بیش از ۱۰۰۰ کلمه میتواند حرف بزند. از این قابلیت برای به تصویر کشیدن تحقیقات خود استفاده کنید و یافتههای خود را با دیگران به اشتراک بگذارید.
سفر تحقیقاتی شما:
MAXQDA در هر مرحله از کار از شما پشتیبانی می کند. از جمع آوری داده ها تا انتشار یافتههای شما.
کاربرپسند بودن محیط نرمافزار:
رابط کاربری آسان برای استفاده MAXQDA و آموزشهای رایگان، کتابچههای راهنمای و وبینارها، شما را بدون هیچ مشکلی با نحوه کار با نرمافزار آشنا می کند.
جهت دریافت آموزشهای بیشتر با ما در ارتباط باشید.
فرمولاسیون چاپ مقاله
چاپ مقاله هدف نهایی اکثر پژوهش هاست. معمولاً به دلایلی این فرآیند برای پژوهشگر سخت و طاقت فرسا میشود. در این دوره آموزشی میخواهیم با یک آموزش کاربردی این فرآیند را واستون آسان کنیم. در واقع از پیدا کردن مجله مناسب تا پاسخ به داوران را واستون فرموله کردیم
درباره عزیز شمسی
عزیز شمسی هستم، فارغ التحصیل دکترای رشته آموزش پرستاری. در زمینه پژوهش کیفی و کمی و کار با نرم افزارهای مختلف آموزشی و پژوهشی فعالیت دارم و آموزش ها لازم در این زمینه را به صورت تصویری و صوتی ارائه می دهم. علاوه بر موارد بالا در زمینه مشاوره پروژه های مختلف پژوهشی نیز فعالیت دارم.
نوشته های بیشتر از عزیز شمسیمطالب زیر را حتما مطالعه کنید
maxqda 2020 نرمافزاری فراتر از انتظار
گراندد تئوری و maxqda
کاربرد نرم افزار maxqda چیست؟
آموزش نرم افزار maxqda
4 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.
بسیار عالی
سلام
ممنونم، موفق باشید