گراندد تئوری و maxqda
تجزیه و تحلیل گراندد تئوری با maxqda
تجزیه و تحلیل گراندد تئوری با MAXQDA یکی از راههایی است که به بهبود فرآیند کار کمک میکند. نرمافزار maxqda از از چارچوبهای مختلف روش شناختی، از جمله گراندد تئوری پشتیبانی میکند. این نرمافزار با کمک به جمعآوری، سازماندهی، تجزیه و تحلیل، به تصویر کشیدن و انتشار دادهها در این مسیر میتواند مورد استفاده قرار گیرد. این مقاله شما را از طریق ابزارهایی راهنمایی کرده و به شما کمک میکند تا سریع و آسان تحلیل گراندد تئوری را مبتنی بر پشتیبانی MAXQDA شروع کنید.

گراندد تئوری چیست؟
اصل اساسی گراندد تئوری این است که تئوریهای محقق دربارهی یک موضوع براساس دادههای آنها ساخته میشود. به عبارت دیگر، محقق میتواند با جمعآوری و تحلیل دادههای کیفی نظریهی جدیدی بسازد که براساس دادهها “پایهگذاری شده” باشد. بنابراین، گراندد تئوری با جمعآوری دادهها براساس یک سؤال آغاز میشود نه با هدف آزمایش یک فرضیه.
اصول گراندد تئوری در سال 1967 توسط بارنی گلیزر و آنسلم اشتراوس در كتاب “کشف گراندد تئوری” بیان شد. ایده شروع با دادهها به منظور ایجاد نظریه با سنتهای روش شناختی قبلی مغایرت داشت. قبلا پیشنهاد میکردند محققان باید نظریه تدوین شده قبلی را در حین جمعآوری دادهها تأیید کنند.
گراندد تئوری کشف تئوری از داده هایی است که بطور سیستماتیک از تحقیقات اجتماعی بدست میآیند.
گلیزر و اشترواس ۲۰۰۹
گراندد تئوری یکی از محبوبترین چارچوبهای روش شناختی کیفی است که امروزه توسط محققان مورد استفاده قرار میگیرد.
این ممکن است به دلیل روش شناسی گراندد تئوری و کاربرد آن باشد که “باعث میشود دادههای شما به روشی تازه مشاهده شوند. همچنین ایدههای خود را دربارهی دادهها از طریق نوشتههای تحلیلی اولیه کاوش کنید” (Charmaz، 2006).
همچنین بسیاری از تکرارهای فرایند گراندد تئوری، به ویژه در مورد کدگذاری وجود دارد. بنابراین، این مقاله به عنوان یک راهنمای عملی برای تجزیه و تحلیل داده ها با MAXQDA عمل میکند تا ارزیابی روش شناختی از خود گراندد تئوری.
تجزیه و تحلیل گراندد تئوری با MAXQDA
در تجزیه و تحلیل گراندد تئوری، محقق به طور کلی دادهها را به شرح زیر تجزیه و تحلیل می کند.
1. یافتن مضامین تکراری با بررسی دقیق دادهها.
2. کدگذاری مضامین ظهوریافته با کلمات و برچسبهای مناسب؛
3. دستهبندی کدها به صورت سلسله مراتبی به سوی ایجاد مفاهیم.
4. دستهبندی مفاهیم از طریق شناسایی رابطهی بین آنها.
5. مقولات ایجاد شده از طریق این فرآیند همچنین پیوندهایی که بین آنها وجود دارد، به عنوان پایه و اساس توسعه یک تئوری جدید مورد استفاده قرار میگیرد.
مراحل اصلی استفاده از MAXQDA برای تجزیه و تحلیل داده های کیفی بر اساس روش گراندد تئوری شامل مراحل زیر است:
1. کدگذاری دادهها،
2. ایجاد تغییر و تعدیلهای لازم در کد سیستم،
3. طبقهبندی کردن کدها با استفاده از قابلیت کدگذاری خلاق (creative coding)
4. ساختن تئوری با MAXMaps.
این مراحل فرایند تجزیه و تحلیل را تسهیل کرده و به پژوهشگر این امکان را میدهد که به ساختن تئوریهای جدید بپردازد تا اینکه دادههای جدید را جمعآوری کرده و آزمایش کند که چگونه یک نظریه ثابت شده بر پدیدههای اجتماعی مورد مطالعه تطابق دارد. با این حال، آزادی که گراندد تئوری به محقق میدهد نیز ممکن است یکی از بزرگترین چالشهای آن هنگام کار باشد.
محققان بدون داشتن ساختار سفت و سخت یا قوانین از قبل نوشته شده، باید کاملاً به تنهایی کار کنند. اغلب این کار منجر به عدم اطمینان در مورد چگونگی شروع فرایند تحلیل میشود. تحقیق گراندد تئوری با روش تحلیل مقایسهای مداوم دادهها انجام میشود. این “یک کار فشرده است که محقق را ملزم میکند تا زمان زیادی را روی فرآیند تجزیه و تحلیل و جمعآوری دادهها سرمایهگذاری کند” (Kolb، 2012).
همانطور که در بالا نشان داده شد، هنگام استفاده از نرمافزار، این روند بسیار واضحتر است. با استفاده از MAXQDA، میتوانید بخشهایی از دادهها را که کدگذاری کردهاید جستجو کنید. ایدههای تحلیلی داشته و به شما امکان میدهد این تئوری را در زمان واقعی توسعه دهید!
ادامه تجزیه و تحلیل گراندد تئوری با maxqda را در مقالات بعدی دنبال کنید.
درباره عزیز شمسی
عزیز شمسی هستم، فارغ التحصیل دکترای رشته آموزش پرستاری. در زمینه پژوهش کیفی و کمی و کار با نرم افزارهای مختلف آموزشی و پژوهشی فعالیت دارم و آموزش ها لازم در این زمینه را به صورت تصویری و صوتی ارائه می دهم. علاوه بر موارد بالا در زمینه مشاوره پروژه های مختلف پژوهشی نیز فعالیت دارم.
نوشته های بیشتر از عزیز شمسی
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.